فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن

فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن شامل تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم استفاده از این میوه وحشی بر سطح سلامتی انسان می شود.
فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن
فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن

فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن شامل تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم استفاده از این میوه وحشی بر سطح سلامتی انسان می شود. میوه عناب دارای کالری کم، سرشار از فیبر، برخی مواد معدنی و ویتامین هایی مانند ویتامین C است که یک آنتی اکسیدان است. که یکی از اجزای اصلی فعال زیستی است، علاوه بر فنل ها ، فلاونوئیدها و تری ترپنیک اسیدها ،  جدول زیر ارزش مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم عناب خام و عناب خشک را نشان می دهد: 

Volume 0%
عنصر تغذیه ای عناب خام عناب خشک شده
آب (میلی لیتر) ۷۷.۸۶ ۲۰.۱۹
کالری (کیلوکالری) ۷۹ ۲۸۱
چربی (گرم) ۰.۲ ۰.۵
کربوهیدرات (گرم) ۲۰.۲۳ ۷۲.۵۲
کلسیم (میلی گرم) ۲۱ ۶۳
آهن (میلی گرم) ۰.۴۸ ۵.۰۹
فسفر (میلی گرم) ۲۳ ۶۸
پتاسیم (میلی گرم) ۲۵۰ ۲۱۷
سدیم (میلی گرم) ۳ ۵
ویتامین C (میلی گرم) ۶۹ ۲۱۷.۶

فواید عناب برای سلامتی با توجه به میزان اثربخشی ارزش غذایی بر اساس مدارک ناکافی

  • کاهش نشانه های مرتبط با یبوست حاد: تجزیه و تحلیل شیمیایی نشان داد که میوه عناب یک منبع با ارزش است فیبر در رژیم غذایی است. در یک مطالعه در مجله هضم در سال ۲۰۰۸ منتشر شده است، نتایج آن نشان داد که افراد مبتلا به یبوست مزمن خوردن عصاره عناب به کاهش کمک علائم یبوست، بود این یک اثر کاهش دهنده است.
  • کاهش سطح کلسترول: مطالعه ای در Archives of Medical در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، تا تاثیر میوه عناب بر میزان کلسترول در نوجوانان مبتلا به چاقی و دیس لیپیدمی مشخص شود. نتایج نشان داد که ارزش غذایی عناب تأثیر خوبی بر سطح کلسترول دارد. در خون ، علاوه بر پیروی از یک شیوه زندگی سالم ، که عامل اصلی کنترل چاقی کودکان است.
  • کاهش سطح قند خون: در یک مطالعه اولیه که در مجله علوم دارویی پاکستان در سال ۲۰۱۵ برای بررسی فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن منتشر شد، که بر روی موش ها برای تعیین تأثیر عناب بر سطح قند خون انجام شد. نتایج نشان داد که سطح قند خون ناشتا در همه گروه هایی که تحت درمان به میزان قابل توجهی کاهش یافت تا به سطح طبیعی خود برسد.
با توجه به اینکه عناب ممکن است قند خون را کاهش دهد، توصیه می شود علائم قند خون پایین را اندازه گیری کرده و میزان آن را به طور دقیق برای افراد دیابتی مشخص کنید و از عناب در مقادیر بیشتر از مقدار موجود در رژیم غذایی روزانه استفاده نکنید.
  • بهبود اسهال: برگ عناب یکی از محصولات فرعی عناب است و هزاران سال است که از آن برای تسکین بسیاری از بیماریها از جمله اسهال استفاده می شود. اما مطالعات کافی برای اثبات اثربخشی برگ عناب در کاهش این شرایط وجود ندارد.
  • کاهش علائم مرتبط با بیماری کبد: یک مطالعه اولیه در مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران در سال ۲۰۱۸ منتشر شد و بر روی گروهی از موش ها که از بیماری کبد چرب غیر الکلی رنج می بردند انجام شد . نتایج نشان داد که مصرف عصاره عناب همراه با برخی عصاره های دیگر عوارض این بیماری را بهبود بخشید. در مطالعه اولیه دیگری که در مجله چینی طب سنتی و غربی در سال ۲۰۱۴ منتشر شد و روی موش ها انجام شد ، نشان داد ارزش غذایی عناب تأثیر قابل توجهی در کاهش بیماری الکلی کبد دارد.
یک مطالعه اولیه دیگر روی موش ها که در سال ۲۰۰۶ در دانشگاه کشاورزی نانجینگ منتشر شد ، نشان داد که عناب ممکن است حساسیت به آسیب های شیمیایی کبد را کاهش دهد.
  • کاهش اضطراب: در یک مطالعه اولیه که روی موش ها انجام شد و در مجله Ethnopharmacology در سال ۲۰۰۰ منتشر شد، مشخص شد که مصرف عصاره عناب در دوزهای پایین ، اثر کاهنده اضطراب دارد ، در حالی که مصرف آن در دوزهای بیشتر دارای اثر آرام بخشی است. 
  • کاهش استرس هنگام ورزش: یک مطالعه مقدماتی روی موش ها و در Advance Journal of Food Science and Technology در سال ۲۰۱۵ منتشر شد ، نشان داد موش هایی که دوز بالای عناب به آنها داده شد، سطح گلیکوژن بالاتری در کبد و ماهیچه ها دارند و عناب باعث افزایش توانایی بدن انسان برای عملکرد. استقامت هنگام ورزش را افزایش می دهد. علاوه بر اینکه دارای اثر کاهش دهنده خستگی است.
  • کاهش زخم معده: یک مطالعه اولیه در مجله Natural remedies در سال ۲۰۰۴ منتشر شد ، نتایج آن نشان داد که عصاره برگ عناب تأثیر قابل توجهی در تسکین زخم معده در موش ها دارد. 

مطالعات دیگر در مورد فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن

فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن
فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن
  • مطالعه اولیه منتشر شده در Food & Function در سال ۲۰۱۵ نشان داد که عناب با افزایش عملکرد دیواره روده خطر ابتلا به IBD را کاهش می دهد .
  • یک مطالعه آزمایشگاهی که روی گروهی از موش ها انجام شد و در مجله Avicenna Journal of Phytomedicine در سال ۲۰۱۸ منتشر شد ، نشان داد فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی در کاهش خطر فشار خون بالا ناشی از کمبود نیتروژن مونوکسید نقش دارد.
  • یک مطالعه اولیه که در مجله EXCLI در سال ۲۰۱۵ منتشر شد که نشان داد که استفاده از عصاره عناب به دلیل داشتن آنتی اکسیدان ممکن است خطر آترواسکلروز ناشی از چربی خون بالا در موش های دیابتی را کاهش دهد. 
  • مطالعه ای که در بررسی Pharmacognosy در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، نشان داد عناب حاوی ترکیبات فعال زیستی است که دارای خواص ضد تکثیر هستند و آپوپتوز سلول های سرطانی یکی از مکانیسم هایی است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. 
  • یک مطالعه آزمایشگاهی که در مجله بین المللی ماکرومولکولهای بیولوژیکی در سال ۲۰۱۷ منتشر شد ، نشان داد که پلی ساکاریدهای عناب دارای اثر ایمنی و آنتی اکسیدانی هستند.
  • یک مطالعه اولیه روی موش ها که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد ، نشان داد که مکمل عناب ممکن است فعالیت آنتی اکسیدانی را افزایش داده و آسیب اکسیداتیو ناشی از تمرینات استقامتی شدید را به ماهیچه قلب کاهش دهد.

عوارض استفاده از عناب

میزان ایمنی عناب

اطلاعات کافی در مورد ایمنی خوردن عناب برای برخی از شرایط سلامتی وجود ندارد. در مورد زنان باردار و شیرده ، هیچ اطلاعات معتبر و کافی در مورد ایمنی خوردن عناب در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد ، بنابراین توصیه می شود از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید. 

موارد منع مصرف عناب

در برخی موارد ، هنگام مصرف عناب باید احتیاط کرد ، از جمله موارد زیر:

  • دیابت: همانطور که قبلا ذکر شد ، عناب ممکن است قند خون را کاهش دهد ، بنابراین به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود که هنگام استفاده از عناب در مقادیر بیشتر از آنچه در غذا وجود دارد ، سطح قند خون خود را کنترل کنند.
  • حساسیت به لاتکس: افرادی که به لاتکس حساسیت دارند ممکن است به عناب نیز حساسیت داشته باشند ، بنابراین به این افراد توصیه می شود در این مورد از خوردن عناب خودداری کنند.
  • عملیات جراحی: عناب ممکن است همانطور که قبلاً ذکر شد قند خون را کاهش دهد و در کنترل سطح آن در حین و بعد از عمل اختلال ایجاد کند ، علاوه بر این ممکن است کار سیستم عصبی مرکزی را کند کند و با توجه به اینکه داروهای مورد استفاده در بیهوشی نیز بر سیستم عصبی مرکزی ، مصرف آنها با هم این می تواند باعث آسیب شود ، بنابراین توصیه می شود حداقل دو هفته قبل از جراحی برنامه ریزی شده ، خوردن عناب را متوقف کنید. 

مروری بر فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن

فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن
فواید عناب برای سلامتی و ارزش غذایی آن

منشا عناب به چین برمی گردد و نام علمی آن Ziziphus jujuba است و متعلق به خانواده Rhamnaceae است و به خرما چینی نیز معروف است. بیش از ۴۰۰۰ سال است که کشت می شود. در بیش از ۴۰۰ نوع موجود است و عناب می تواند طیف وسیعی از دما را تحمل کند. زیرا می تواند دماهای تقریباً -۳۳ درجه سانتیگراد را تحمل کند ، اما برای باردهی آن فقط کمی هوای سرد لازم است.

میوه عناب به شکل دایره ای و طولی موجود است و اندازه آن از اندازه میوه گیلاس تا اندازه میوه آلو بسته به نوع آن متغیر است. قبل از رسیدن، به تدریج به رنگ سبز مایل به زرد در می آید و در صورت رسیدن کامل ، قرمز می شود و عناب را می توان تازه ، خشک یا به شکل آب نبات میل کرد.

عناب چینی را می توان به راحتی با عناب هندی اشتباه گرفت. اما آنها با یکدیگر متفاوت هستند. عناب هند یک گیاه گرمسیری از همان جنس است که با آب و هوای گرم سازگار است. در حالی که عناب چینی گیاهی مقاوم به سرما محسوب می شود و  چینی (عناب زیزیف) از انواع موجود در برخی از خاورمیانه است. 

منابع
↑ SaVanna Shoemaker (23-8-2019), “What Is Jujube Fruit? Nutrition, Benefits, and Uses”، www.healthline.com, Retrieved 7-3-2020. Edited. ↑ Qing-Han Gao, Chun-Sen Wu, Min Wang (10-4-2013), “The Jujube (Ziziphus Jujuba Mill.) Fruit: A Review of Current Knowledge of Fruit Composition and Health Benefits”, ACS publication, Issue 14, Folder 61, Page 3351-3560. Edited. ↑ “Jujube, raw”, www.fdc.nal.usda.gov,4-1-2019، Retrieved 7-3-2020. Edited. ↑ “Jujube, Chinese, fresh, dried”, www.fdc.nal.usda.gov,4-1-2019، Retrieved 7-3-2020. Edited. ↑ Ana Višnjevec, Alenka Arbeiter, Matjaž Hladnik And Others (3-2019), “An Integrated Characterization of Jujube (Ziziphus jujuba Mill.) Grown in the North Adriatic Region”, Food Technology and Biotechnology, Issue 1, Folder 57, Page 17-28. ↑ Naftali T, Feingelernt H, Lesin Y And Others (2008), “Ziziphus jujuba Extract for the Treatment of Chronic Idiopathic Constipation: A Controlled Clinical Trial”, Digestion, Issue 4, Folder 78, Page 224-228. Edited. ↑ Sabzghabaee AM, Khayam I, Kelishadi R And Others (2013), “Effect of Zizyphus jujuba fruits on dyslipidemia in obese adolescents: a triple-masked randomized controlled clinical trial.”, Medical archives , Issue 3, Folder 67, Page 156-159. Edited. ↑ Mina Hemmati, Somaye Asghari, Elham Zohoori And Others (2015), “Hypoglycemic effects of three Iranian edible plants; jujube, barberry and saffron: Correlation with serum adiponectin level “, Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, Issue 6, Folder 28, Page 2095-2099. Edited. ^ أ ب ت ث “ZIZYPHUS”, www.webmd.com, Retrieved 7-3-2020. Edited. ↑ Hesam Shahrajabian, Mehdi Khoshkharam, Peiman Zandi And Others (7-2019), “Jujube, a super-fruit in traditional Chinese medicine, heading for modern pharmacological science”, Journal of Medicinal Plants Studies, Issue 4, Folder 7, Page 173-178. Edited. ↑ Mojgan Mohammadifar, Sayyed Alireza Talaei, M. Behnam And Others (2-2018)، “Evaluation effect of silybum marianum, cynara scolymus L. and ziziphus jujube mill. Combination extract on non-alcoholic fatty liver in rats”, Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism, Issue 6, Folder 19, Page 410-418. Edited. ↑ Shen JH, Li FF (4-2014), “[Effect of jujube on the expression of CYP2E1 and TNF-alpha in the hepatic tissue of mice with alcoholic liver disease.”], Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine, Issue 4, Folder 34, Page 466-470. ↑ ZHANG Zhong, WU Mao-dong (2006), “Protective effect of jujube dates polysaccharide on chemical liver injury in mice and antifatigue effect”, Journal of Nanjing Agricultural University,Issue 1, Folder 29, Page 94. Edited. ↑ Ming-TsuenHsieh, Wen-HuangPeng, Yi-ShungLee And Others (10-2000), “Anxiolytic effect of seed of Ziziphus jujuba in mouse models of anxiety”, Journal of Ethnopharmacology, Issue 3, Folder 72, Page 435-441. Edited. ↑ Xiaofang Guo (10-2015), “Effect of Jujube Date Polysaccharide in Resisting Sports Fatigue”, Advance journal of food science and technology,Issue 12, Folder 9, Page 939-943. Edited. ↑ M. S. Ganachari, Shiv Kumar (2004), “Anti-ulcer properties of Ziziphus jujuba Lam leaves extract in rats”, JOURNAL OF NATURAL REMEDIES, Issue 2, Folder 4, Page 103-108. Edited. ↑ Yuan Yue, Shuangchan Wu, Zhike Li And Others (10-1-2015), “Wild jujube polysaccharides protect against experimental inflammatory bowel disease by enabling enhanced intestinal barrier function”, FOOD& FUCTION, Folder 8, Page 568-2577. Edited. ↑ Reza Mohebbati, Kosar Bavarsad, Maryam Rahimi And Others (2018), “Protective effects of long-term administration of Ziziphus jujuba fruit extract on cardiovascular responses in L-NAME hypertensive rats”, Avicenna Journal of Phytomedicine, Issue 2, Folder 8, Page 143-151. Edited. ↑ Mina Hemmati, Elham ZohooriOmid, Mehrpour And Others (4-8-2015), “Anti-atherogenic potential of jujube, saffron and barberry: anti-diabetic and antioxidant actions”, EXCLI JOURNAL, Folder 14, Page 908-915. Edited. ↑ Zoya Tahergorabi, Mohammad Abedini, Moodi Mitra And Others (2015), ““Ziziphus jujuba”: A red fruit with promising anticancer activities”, Pharmacogn Review, Issue 18, Folder 9, Page 99-106. . ↑ ,Li Zhang, Xinquan Liu, Yongjie Wang And Others (2-2017), “In vitro antioxidative and immunological activities of polysaccharides from Zizyphus Jujuba cv. Muzao”, International Journal of Biological Macromolecules, Folder 95, Page 1119-1125. Edited. ↑ “Study of Jujube Polysaccharied on Protection from Lipid Peroxidation Damage of Cardiac Muscle Tissue after Exercise”, www.atlantis-press.com,5-2016، Retrieved 16-3-2020. Edited. ^ أ ب Shengrui Yao (2012), “Jujube: Chinese Date in New Mexico”، www.aces.nmsu.edu, Retrieved 7-3-2020. ^ أ ب “JUJUBE”, www.crfg.org, Retrieved 7-3-2020. . ↑ “Indian Jujube”, www.hort.purdue.edu, Retrieved 7-3-2020. . ↑ Nail Hasan, Mohammad Al Sorkhy, Feras AlBattah (11-2014), “Ziziphus Jujube of the Middle East, Food and Medicine”, Journal of ayurvedic and herbal medicine, Issue 6, Folder 2, Page 7-14. .

ساناز بهمنش
مترجم، نویسنده و مدیر در مجموعه پیارند